fbpx
Under the Same Roof

Под един покрив с международна премиера в Драма

В Деня на независимостта, късометражния игрален филм Под един покрив на режисьора Симеон Цончев среща за пръв път публика в рамките на 43я Международен фестивал на късометражното кино в Драма, Гърция. От получени над 2 000 заглавия само 35 попадат в международния конкурс като Под един покрив е единственото българско участие. Освен на 22 септември 2020 от 17:30 в Кино Олимпия и на 24 септември 2020 от 22:30 в Градската консерватория на Драма зрителите от територията на Гърция могат да гледат филма и в онлайн платформата на фестивала. Тази година член на международното жури е полският режисьор Павел Павликовски, а гласуването за награда на публиката ще бъде възможно както в кината, така и онлайн. Премиерата на филма в България предстои, но поради ограниченията, наложени от пандемията на COVID-19, все още не е обявена дата.

Еко какво споделя режисьора на Под един покрив:

Всеки човек е различен и понякога това, което някой харесва е способно да разгневи друг. Възможно ли е да преодолеем различията си и да живеем заедно? Този въпрос събуди интереса ми да заснема Под един покрив когато за пръв път прочетох сценария на моя приятел Христос Захаракис преди доста години. Порази ме самотата – колосалният проблем, пред който ежедневно се изправят героите. Тя е катализаторът, придвижващ историята напред. Изобретателността, която проявяваме в желанието си да прогоним мрачните мисли, често ни отвежда към просветление. Вярвам, че точно това са моментите, в които се променяме и израстваме като ставаме по-добри хора…

Преди година заедно с мой близък приятел поехме на пътешествие към Гърция в търсене на човек за една от главните роли – на бузуки музиканта. Оказах се щастливец, защото срещнах точния човек – Панайотис Хронис. Той обогати филма с автентичните емоциите, характерни за песните на великите ребетико композитори Апостолос Хаджихристос, Костас Скаравелис и Маркос Вамвакарис. Истински развълнуван съм, защото освен красивата музика публиката на обичания от мен фестивал в Драма ще се запознe и с едни от любимите ми български актьори – Никола Додов, Ива Тодорова и Александър Гончаров.

На добър час на #DISFF43!