fbpx

Александър Маринов-Санчо

Сценарист · режисьор · преводач

Александър Маринов-Санчо - сценарист, режисьор, преводач

Александър Маринов-Санчо (1979) завършва класическа филология в СУ „Св. Климент Охридски“ в София, и магистратура по медиевистика в Централноевропейски университет, Будапеща.

Успоредно с висшето си образование Александър започва работа на две поприща – като организатор и асистент режисьор в киното; и като преводач на игрални и документални филми. Опитът му на терен, съчетан с работата отблизо с писаната филмова форма – сценариите, които превежда, го довеждат до решението да се запише в двусеместриалната школа по Кино и телевизионна режисура към НАТФИЗ през учебната 2005/2006. Подчертаният му интерес към сценарното писане и уменията за работа с текст го правят ценéн съветник в работата по сценариите за късометражни проекти на много млади режисьори и сценаристи.

В личен план сценаристките му опити постигат триумф с наградата за най-добър сценарий на националния кръг на Конкурса за късометражен сценарий на Ниси Маса за 2008. Автор на сценария и режисьор е и на официалния клип на 3то издание на Международния фестивал за късометражно кино Филмини.

Свободното си време Александър посвещава на природозащита и пътуване.

  • Не е достатъчно – 20′ късометражен игрален филм (в развитие)
  • Момче – 20′ късометражен игрален филм (сценарий)
Потърсете Санчо