fbpx
Under the Same Roof

Под един покрив с премиера в София

На 17-ти май 2022 от 20:00 часа в кино Одеон е дългоочакваната премиера на късометражния игрален филм Под един покрив на режисьора Симеон Цончев. Зрителите ще имат възможност да видят и научнопопулярния филм за дивите птици Те отлитат. Събитието отбелязва тяхната премиера в стрийминг платформата за българско кино Филмира.

Под един покрив е кратка комедия, в която възрастен чужденец от горния етаж тормози с непрестанното си свирене живеещия отдолу педант, докато един ден не е принуден да се раздели с любимото си бузуки. Музиката заема подобаваща роля в историята, посветена на самотата и живота в чужда страна – звучат автентични песни ребетико от Апостолос Хаджихристос, Костас Скаравелис и Маркос Вамвакарис в запомнящи се изпълнения на музиканта Панайотис Хронис от Гърция. В главната роля ще видим незабравимия актьор Никола Додов от шоуто „Улицата“, както и Ива Тодорова, която плени сърцата на публиката с моноспектакъла си „Приятно ми е, Ива!“.

Под един покрив участва на акредитирания от Европейската филмова академия фестивал в Драма (Гърция), акредитираните от Американската филмова академия фестивали ShortShorts (Япония) и Huesca (Испания) и спечели наградите Сребърно Бушо (BuSho, Унгария), Най-добър сценарий (Cinalfama, Португалия), Специална награда (One Shot, Армения) и Награда на публиката (София Филм Фест на брега). Лентата е създадена с подкрепата на НФЦ.

В научнопопулярния филм Те отлитат Симеон Цончев разказва за уникалното многообразие на диви птици в България. Филмът е заснет в едни от най-красивите кътчета на страната – черноморското крайбрежие, северозападна Стара планина, Източни Родопи, Сакар планина и Бургаските езера. Воден от опитните орнитолози от БДЗП, екипът на филма успява да улови вълшебни моменти от гнезденето на птиците в труднодостъпни места и често при извънредни метереологични условия. Уникалните кадри на българската природа и пернатите й обитатели са свързани с дълги часове, прекарани в наблюдение и дебнене. Основните „герои“ в лентата са червеногушата гъска, която живее в мразовития Сибир, но зимува по бреговете на северното ни Черноморие, къдроглавият пеликан, свободно прелитащ над бургаските панелни блокове през лятото, и няколко вида летящи хищници, сред които и „властелинът на бурите“ – царският орел.

Прожекциите се организират от Моно Колектив, БДЗП и Concept Studio с подкрепата на НФК и БНФ и са по повод онлайн премиерата на двата филма във Филмира. Стрийминг платформата за българско кино осигурява достъп до над 350 заглавия, много от най-новите български игрални и документални филми, родни кинокласики, европейско кино и филми за деца.

Билети от 13-ти май на касата на кино Одеон на цени 8/6 лв.