fbpx
Те отлитат – Лешояди посрещат утрото

Филм за дивите птици в България

Малко известен факт е, че в България се срещат невероятните над 400 вида диви птици – в европейското небе единствено над Испания прелитат повече пернати. Те отлитат, новият филм на Моно Колектив, ни отвежда на кратко, вълнуващо пътешествие в изумителния свят на птиците от източния край на континента. Повече от 25 снимачни дни през четирите годишни сезона бяха необходими на екипа, за да проследи вълнуващия свят на птиците – във филма ще видите над 40 вида пернати, сред които редките и застрашени от изчезване червеногуша гъска, египетски лешояд и царски орел.

Идеята за създаването на филма идва от БДЗП. Режисьорът на филма Симеон Цончев споделя:

Включих се в проекта с огромно удоволствие и заснех Те отлитат, защото исках всички да научат, че птиците са симпатични и по много неща приличат на нас, хората. Макар и някои от навиците им да са странни, те са емоционални същества, всеотдайни родители и верни до живот партньори. За съжаление днес крехките обитатели на небесата са подложени на безпощадното човешко въздействие – станах свидетел как навсякъде се сече безнаказано; как се ловува без капка съзнание; как с лека ръка се унищожават уникални местообитания.

Обезпокояващ брой птици в България попадат в категорията „уязвими“ или „застрашени от окончателно изчезване“, а други, като розовия пеликан, вече не гнездят у нас… В същото време тези застрашени видове се оказват неочаквано близо до хората – огромни ята пеликани, прелитащи сутрин над бургаските панелни блокове; езера, населени от енергични дъждосвирци.

Те отлитат е достъпен за разпространение в две версии с различно времетраене – 40 минутна оригинална версия и 5 напълно самостоятелни късометражни епизода. Композиторите Мая Хариган и Филип С. Филипов познати от българската dark wave/post-punk група Voyvoda, създадоха и записаха оригинална музика за филма. Премиерата на филма е на 23 април 2013 в Дом на Киното от 17:30 часа. В случай, че проявявате интерес към разпространението или излъчването на Те отлитат Ви приканваме да се свържете с нас, за да Ви изпратим screener.