fbpx
Срещи с архитектурния модернизъм

Срещи с архитектурния модернизъм с кинопремиера

Заповядайте на 21 февруари 2022 от 19:30 в Дома на киното, за да видите на голям екран като част от състезателната програма на 26я Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен Ритон“ първите два късометражни филма, представящи емблематични за стила на модернизма сгради в България – Национален студентски дом и Къщата на Ангел Кантарджиев. Режисьори на филмите са Яна Алексиева и Симеон Цончев.

Националният студентски дом на площад „Народно събрание“ №10 е проектиран от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов. Той е един от ярките примери на модернизма в столицата, като идеята за него се заражда още в далечната 1904. Основният камък е положен с празненства и официален водосвет на 30 май 1931 – цели 27 години след зараждането на идеята за създаването му! Изчистената фасада, интериорните колони, лентовидните прозорци и черно-белите мозайки са част от разпознаваемите му модернистични елементи, които го правят необикновен за времето. Студентският дом е пример за сграда, чиято форма служи идеално на функцията й.

Къщата на Ангел Кантарджиев е едно от големите съкровища на българския модернизъм. Проектирана е през 1932 от архитектите Иван Васильов и Димитър Цолов. Уникалната й заоблена фасада с изящни колони и плосък покрив са част от разпознаваемите й модернистични елементи. През годините тя преминава през много перипетии, които засягат не само нейната функционалност, но и външния й вид. Днес е умело реставрирана и се крие сгушена между кооперации във вътрешен двор на булевард „Цар Освободител“ №25А между Ректората и Орлов мост.

Благодарим на Национален фонд „Култура“, който подкрепя нашата дейност през 2022.

Очакваме ви!