fbpx
Те отлитат – Дъждосвирци в Атанасовско ез.

Те отлитат на екран в Дом на киното

На 7 юни 2013 на голям екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България Те отлитат. Дело на Българското дружество за защита на птиците и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация Америка за България, лентата представлява разказ за крилатото богатство на страната ни и е подходяща както за възрастна публика, така и за деца над 8 години.

Билетите са на цени от 5 лв / 4 лв за ученици и студенти и могат да бъдат запазени от сайта на Дом на Киното.

„Видовете диви птици, срещани у нас, са над 400 – повече пернати на Стария континент прелитат единствено в небето на Испания“ – разказват авторите на филма. Желанието им да споделят своите наблюдения върху това уникално многообразие ги кара да създадат и филм за птиците в България.

Филмът е заснет между ноември 2011 и август 2012 в едни от най-красивите кътчета от страната – по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците. Воден от опитните орнитолози от БДЗП, скромният екип на филма успява да улови вълшебни моменти от гнезденето на птиците в труднодостъпни места и често при извънредни метеорологични условия. Уникалните кадри на българската природа и пернатите й обитатели са свързани с часове наред, прекарани в наблюдение и дебнене. Основните „герои“ в лентата са червеногушата гъска, която живее в мразовития Сибир, но зимува по бреговете на северното ни Черноморие, къдроглавият пеликан, свободно прелитащ над бургаските панелни блокове през лятото и няколко вида летящи хищници, сред които и „властелинът на бурите“ – царският орел.

Режисьор на филма е Симеон Цончев, сценарист – Огнян Стателов, оригинална музика – Мая Хариган и Филип С. Филипов, асистент продукция – Емил Иванов, текста чете – Христо Топузов, цветови корекции – Калин Петров, редактор – Александър Маринов-Санчо, консултанти-орнитолози – д-р Петър Янков, Христо Гърдов, Димитър Градинаров, Владимир Добрев, Добромир Добрев, Владимир Младенов и Юрий Корнилиев.

Предстоят прожекции в различни градове от страната, а излизането на бял свят на Те отлитат съвпада с 25та годишнина на БДЗП. Продуцентите на филма търсят партньори за неговото разпространение.