fbpx
Срещи с архитектурния модернизъм: Университетска библиотека

Университетска библиотека

Документалната поредица „Срещи с архитектурния модернизъм” с епизод, посветен на Университетската библиотека

На 24 ноември 2023 от 18:30 часа в голямата читалня на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”, която се намира в двора на Ректората на бул. „Цар Освободител” № 15 в София, ще се състои прожекцията на новия епизод от поредицата в памет на Васил Макаринов, основател на фондация Български архитектурен модернизъм. Филмът ще бъде представен от авторите Яна Алексиева и Симеон Цончев, а през деня библиотеката очаква посетители от всички възрасти в „Ден на отворените врати”. Премиерата ще се излъчва онлайн на живо на страниците на Моно Колектив в YouTube и Facebook.

Срещи с архитектурния модернизъм представя сгради образци на стила в България. През техните гласове научаваме повече за създателите им, тяхната история и за архитектурните им особености.

Университетска библиотека

Петият филм открехва портите на Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”. Най-голямата университетска библиотека в страната е построена през далечната 1933 г. по проекта „Библия” на знаменитите архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов със средства от наследството на Евлоги и Христо Георгиеви. Сградата е с необичайна структура, напомняща тази на Ректората. В призматичния обем се помещават административните кабинети и шестетажното книгохранилище, а в овалната част се помещава каталожната зала и заемната служба.

Гостите

Яна Алексиева е млад режисьор с изразен интерес към документалното кино. Завършва киноизкуство в Кентърбъри, Англия. Сърежисьор е на „Национален студентски дом” и „Къщата на Ангел Кантарджиев” и режисьор на „Биологическият факултет” и „Университетска библиотека” от поредицата „Срещи с архитектурния модернизъм”. Дебютният ѝ пълнометражен филм Училище за надежда е представен на най-големия фестивал за документално кино в света IDFA Амстердам през ноември 2023, а премиерата му в България предстои догодина.

Симеон Цончев (1980) завършва Класическата гимназия в София. Дипломира се като филмов режисьор с „Изтриване”, който печели редица награди и е излъчен от Испанската обществена телевизия RTVE. Основател на платформата Моно Колектив, която обединява нови лица в българското кино. Автор на научнопопулярния „Те отлитат”, разкриващ многообразието на диви птици в България. Режисьор на „Заедно #ЗаПирин”, създаден по покана на WWF и достигнал до милиони зрители от цял свят. Премиерата на филма му „Под един покрив” е на акредитирания от Европейската филмова академия фестивал в Драма и е номиниран на акредитираните от Американската филмова академия фестивали Short Shorts и Huesca. Създател на поредицата „Срещи с архитектурния модернизъм”.

Програма на събитието

12:00 – 16:00 Ден на отворените врати в Университетската библиотека
18:00 Прожекция на Национален студентски дом, Къщата на Ангел Кантарджиев, Архитект Васил Василев и Биологическият факултет
18:30 Премиера на Университетска библиотека
19:00 Въпроси и отговори

Благодарим на Столична програма „Култура”, която подкрепи създаването на епизод 5!