fbpx
Срещи с архитектурния модернизъм: Архитект Васил Василев

Арх. Васил Василев и Биологическият факултет

Документалната поредица „Срещи с архитектурния модернизъм” с нови епизоди!

На 14 ноември 2022 от 18:30 в пространство Swimming Pool на покрива на емблематична за модернизма сграда на арх. Васил Василев ще се състои прожекцията на новите епизоди, съпътствана от дискусия с режисьорите Андрей Гетов и Яна Алексиева и водещите експерти в областта на архитектурния модернизъм д-р арх. Любинка Стоилова и Васил Макаринов. Събитието ще се излъчва онлайн на живо на страниците на Моно Колектив в YouTube и Facebook.

Срещи с архитектурния модернизъм представя сгради образци на стила в България. През техните гласове научаваме повече за създателите им, тяхната история и за архитектурните им особености.

 

Архитект Васил Василев

В третия филм от поредицата ще отворим вратите на няколко забележителни сгради, проектирани от арх. Васил Василев. Роден в зората на миналия век, той получава архитектурното си образование в град Линц, Австрия. Започва частната си софийска практика още през 30-те години, като бързо се утвърждава в професионалния елит. Съчетавайки традиционни архитектурни елементи с най-напредничавите за времето си модернистични изразни средства, арх. Василев извайва дързък и неподражаем авторски стил.

 

Биологическият факултет

Четвъртият филм от поредицата ще ви потопи в дебрите на Биологическия факултет на Софийския университет. Забележителната сграда с характерна тухлена фасада е построена през 1928 г. по проект на архитектите Георги Овчаров и Генко Попов, възпитаници на престижната Мюнхенска политехника. Неповторимата аула с овална форма и красиво орнаментиран таван, обширните светли пространства, широките стълбища и високият заострен прозорец превръщат сградата в безценен пример на модернизма и истинско произведение на изкуството.

 

Гостите

Андрей Гетов е роден през 1980 в София. Завършва магистърска степен „Филмово и телевизионно изкуство” в Нов български университет. Дипломният му късометражен игрален филм „Фокусници” (2009) печели наградата на Кодак за най-добър български късометражен филм на 3-то издание на Международния фестивал за късометражно кино Филмини, както и наградата за най-добър игрален филм на международния Black & White Audiovisual Festival в Порто, Португалия. Режисьор на епизод „Архитект Васил Василев”. Предстои премиерата на първия му пълнометражен игрален филм „Бо Нан За”.

Яна Алексиева е млад режисьор с изразен интерес към документалното кино. Завършва киноизкуство в Кентърбъри, Англия. Ко-режисьор е на първите два епизода от поредицата „Срещи с архитектурния модернизъм”. Режисьор на епизод „Биологическият факултет”. В момента работи над дебютния си пълнометражен документален филм „Училище за надежда”.

Симеон Цончев (1980) завършва Класическата гимназия в София. Дипломира се като филмов режисьор с „Изтриване”, който печели редица награди и е излъчен от Испанската обществена телевизия RTVE. Основател на платформата Моно Колектив, която обединява нови лица в българското кино. Автор на научнопопулярния „Те отлитат”, разкриващ многообразието на диви птици в България. Режисьор на „Заедно #ЗаПирин”, създаден по покана на WWF и достигнал до милиони зрители от цял свят. Премиерата на филма му „Под един покрив” е на акредитирания от Европейската филмова академия фестивал в Драма и е номиниран на акредитираните от Американската филмова академия фестивали Short Shorts и Huesca. Създател на поредицата „Срещи с архитектурния модернизъм”.

Д-р арх. Любинка Стоилова е специалист по теория и история на архитектурата на XIX-XX век. Член е на Международния комитет за документиране и консервиране на сгради, комплекси и паметни места на Модерното движение – DOCOMOMO International, и председател на възстановената през 2018 г. българска секция към тази международна организация. Работи като главен експерт в Музея за история на София между 2007 г. и 2015 г. Автор е на множество статии, съавтор в няколко монографии и съ-съставител на над 10 документални изложби в България и в чужбина.

Васил Макаринов е дипломиран изкуствовед със защитена през 2012 г. в Нов български университет бакалавърска теза „Проявления на модерната архитектура в апартаментните сгради в София от 20-те и 30-те години на XX век”. Един от основателите на фондация Български архитектурен модернизъм. Занимава се системно с проучвания на архитектурата на модерното движение у нас от 2013 г. От 2014 г. работи в Националния политехнически музей, където е главен уредник и участва в екипите по подготовката на изложбите „Техниката у дома през първата половина на XX век”, „Киното: Магия и техника”, „Красотата на времето”, „Никола Танев. Щрихи от мини Перник” и др.

 

Пространството

Swimming Pool е генеративна концепция и платформа за съвременно изкуство и изследвания с фокус върху междусекторни и колаборативни практики, художествено образование и изработване на културни и институционални политики. Swimming Pool се намира на покрива на апартаментната сграда на Теодора и Стефан Пейкови на бул. „Цар Освободител” № 10, проектирана от архитект Васил Василев през 1939-42 г.

 

Програма на събитието

18:30 Премиера на Архитект Васил Василев
18:45 Премиера на Биологическият факултет
19:00 Дискусия

Благодарим на Национален фонд „Култура”, който подкрепя дейността ни през 2022!

Благодарим на Столична програма „Култура”, която подкрепи създаването на епизод 4!